diumenge, 10 de juny del 2012

Proposta d'aplicació: Childtopia

Us presentem un programa de lliure utilització, un recurs mès per treballar en l'etapa educació infantil i primària. Dins d'aquesta pàgina trobem varis jocs, relacionant-ho amb varis relats. També podem trobar activitat per totes les àrees curriculars. Totes les activitats són interactives amb dispositiu flash.
Aquest material està elaborat amb criteris psicopedagogics que reforcen la tasca de l'escola i l'entorn familiar.
Tanmateix, podem treballar amb varis idiomes.


Podeu trobar un anàlisi més acurat clicant aquí.

Sebran

El Sebran és un programa de lliure utilització indicat per cicle inicial i està agruat per jocs interactius de llenguatge matemàtic, vocabulari, etc. És pot utilitzar en diferents llengües i per els alumnes estan molt entretinguts ja que la interfície enganxa i alhora aprenen a través de les TIC.
Clicant la imatge podreu veure una mostra del programa.



Podeu trobar un anàlisi més acurat clicant aquí.

Genmagic

Cada vegada trobem més aplicacions i programes per treballar les àrees curricular a través de les TIC per els mes menuts. Genmagic, és una web de recursos multimèdia que podem trobar varis jocs per totes les àrees d'educació infantil i primària. També hi ha un apartat on ens podem descarregar les aplicacions i els jocs.

Com funcionen les coses 2.0

Com funcionen les coses 2.0 és un programa interactiu per aprendre el funcionament de molts moltes coses, objectes, aparells, biografia d'inventors. També en podem escoltar el so que fa cada objecte i/o aparell. És una bona eina per aprendre tècniques de descripció, tanmateix, utilitza un llenguatge ric i culte per descriure cada aparell. Tenim cada objecte, aparell i biogrifies classificats per ordre alfabètic.
Podeu trobar un petit anàlisi aquí.

Lip Dub per la Llengua catalana

Avui volem compartir amb vosaltres un Lip Dub realitzat per la Plataforma per la Llengua i 23 entitats de persones immigrades amb l'objectiu de reivindicar el paper com a llengua comuna i la integració de les persones nouvingudes, garant de cohesió. El Lip Dub està gravat per diferent zones de Barcelona.


dissabte, 9 de juny del 2012

Les Llegendes de Girona

Volem compartir amb vosaltres una molt bona activitat per realitzar amb alumnes de primària. És tracte de conèixer les Llegendes més importants de la ciutat de Girona a través d'una tableta o dispositiu mòbil, utilitzant la realitat augmentada, tècnica que ens permet sobreposar informació virtual a l'entorn real. Per començar a utilitzar aquesta aplicació, s'haurà de descarregar una aplicació gratuïta, el Layar. Per descobrir cada llegenda s'haurà de passar una petita prova per descobrir les pistes ens portaran a una petita sorpresa final. 
Us convidem a que us endinseu amb les Llegendes de Girona.






dijous, 7 de juny del 2012

Pissarra Digital

Cada vegada es poden veure més aules amb unes pissarres diferents a les de tota la vida. Al centre on vaig fer el pràcticum dels estudis de 2n de MEP, tenien varies aules equipades amb varies pissarres digitals, però l'inconvenient és la formació que rep el personal docent. El bon funcionament d'una pissarra digital necessita paciència i esforç, però un cop engegat aquest procés és molt útil per fer les classes més dinàmiques i motivadores.
Us deixo un exemple d'un exercici que vaig realitzar amb uns alumnes nouvinguts del nivell A2 de català.


Our English Friends

Our English Friends és un programa que ens proporciona EDU365, en que hi trobem varies activitats per practicar la llengüa anglesa. És una pàgina interactiva que combina imatge i audio. Les activitat que ens proposa són accions que podem trobar en la nostra vida quotidiana.
Podeu navegar per el programa clicant la imatge. 

                                     

Podeu trobar un anàlisi més acurat clicant aquí.

dimarts, 5 de juny del 2012

GALÍ

GALÍ ens ofereix material basat en el programa JClic, destinats a l'aprenentatge interactiu de la llengua catalana, aquest programa està especialment recomenat als alumnes nouvinguts.
Galí introduiex a l'alumnat un nivell bàsic de la llengua catalana a partir d'activitats seqüenciades i programades que desenvolupen les habilitats bàsiques de coneixement lingüístic: escoltar, parlar, llegir i escriure. Es treballa el vocabulari i les expressions més bàsiques que requereixen l'intregació de l'alumnat dins del sistema educatiu.
Es fa servir el programa JClic per mostrar activitats multimèdia inserides a una pàgina web. Per poder realitzar les activitats cal un ordinador amb connexió a Internet. S'ha de tenir instal·lat un un motor Java 1.3.1.





Per veure una anàlisi més detallada click AQUÍ.

eFlors

Noves interficies i experiències d'aplicació
Realitat augmentada aplicada a Girona temps de Flors (2012)


Creiem important aplicar aquesta proposta al nostre blog, primer perquè és una iniciativa de la Universitat de Girona amb la col·laboració de l'Ajuntament de Girona, i segon perquè parla dels últims avenços tecnològics, fent ús de la tecnologia coneguda com a "realitat augmentada".
Dins aquesta pàgina ens explica què és la realitat augentada, quin és el servei que s'ha desenvolupar per portar a terme aquesta iniciativa, com funciona, com es pot utilitzar, etc.

dilluns, 4 de juny del 2012

EXPERIÈNCIA D'APLICACIÓ


Buscant per la web he trobat un Blog fet pel col·legi Sant Miquel, es titula "Les TIC a l'escol·la Sant Miquel". Crec que és un blog molt relacionat amb el nostre ja que tenen enllaços a Diccionaris, Diaris, Articles relacionats amb les PDI, recursos per la PDI, activitats per treballar amb la llengua catalana, etc.
Crec que és un blog molt interessant!

TIC-LLENGUA

Els usos lingüístics en les tecnologies de la informació i la comunicació a Internet.

Aquest article ens parla sobre els resultats obtinguts de l'estudi "TIC-Llengua (2007), ús social de la llengua a Internet i en les tecnologies de la informació i comunicació".

Crec que és un article interessant ja que va molt relacionat amb el tema que hem escollit pel nostre Blog.

La normalització de la llengua catalana i la tecnologia



"El desenvolupament de les tecnologies de la informació i la comunicació (tic) i, especialment, l’expansió de l’ús d’Internet arreu del món ha tingut una incidència cabdal, veritablement transformadora, tant en l’activitat social com en l’activitat personal, tant en la col.lectivitat com en l’individu."
(Gemma Mas i Fossas)

Aquest és el primer fragment de l'article acadèmic de Gemma Mas i Fosses, La normalització de la llengua catalana i la tecnologia: recursos terminològics. Ens explica que actualment viure en un país completament normalitzat implica poder utilitzar la llengua que li és pròpia de manera habitual en els diversos àmbits d'activitats social. En aquest moment de normalització és crucial aconseguir que la tecnologia pugui desenvolupar-se plenament en català.

Aquest atricle el podem trobar al següent link:
http://www10.gencat.net/eapc_rld/revistes/revista.2008-09-19.0890290151/La_normalitzacio_de_la_llengua_catalana_i_la_tecnologia__recursos_terminologics/es

RECULL DE DITES POPULARS


Aquesta web, Recull de dites populars, es dedica a recollir dites populars en llengua catalana. És un tema que no hem d'oblidar i transmetre als alumnes, ja que és un tret important de la nostra llengua.

"Els ocells tornen a cantar, la primavera acaba d'arribar", "Si vols veure la lluna bé, mira-la pel gener", "Tinc gana!...Menjat una cama", "Pel maig cada dia un raig", etc.



FITXA DE LA WEB
Aspectes generals:

- Nom: Recull de dites populars catalanes
- Autor/a: Francesc Roig i Feliu
- Any de distribució: 1997
- Darrera actualització: 18/11/2009


BENVINGUTS A LA BaL



Dins la web edu365 trobem Benvinguts a la BaL (BAL: Biblioteca d'Aplicacions Lèxiques), un seguit d'exercicis relacionats amb la llengua catalana i les TIC. Aquesta web pretén fer amè i divertit l'aprenentatge de la llengua als alumnes dels cicles educatius que van des del cicle superior de primària fins al segon cicle de la ESO, a través de diferents tipus de jos lingüístics i de totes les possibilitats que el món multimèdia ens ofereix.
En el moment de fer els jocs es pot consultar al Diccionari DIDAC abans de respondre una pregunta i després de fer l'exercici es pot veure els resultats per saber si ho has fet correctament.
Aquesta aplicació va relacionada amb el GREC.NET (Gran Enciclopèdia Catalana).

ASPECTES GENERALS:
- Nom: Benvinguts a la BaL
- Autor/a:
- Distribuidors: edu365.com
- Any de producció:

ARTICLE: ENTREVISTA A SOFTCATALÀ



Què és Softcatalà? Softcatalà és una associació registrada al 1997 a Mallorca, actualment formada per estudiants professionals i (usuaris enginyers informàtics, filòlegs, dissenyadors i traductors). El seu objectiu bàsic és fomentar l'ús de la llengua catalana a la informàtica, Internet i les noves tecnologies. Softcatalà desenvolupa la seva activitat arreu del Països Catalans.
Softcatalà es defineix a la pàgina principal del seu lloc web, com a mode de Diccionari.

A l'any 2007, deu anys després de la seva aparició, es va publicar una entrevista feta a Marc Belzunces (un dels seus membres més antics), ja que es considera interessant veure com és Softcatalà per dins i veure la trajectòria durant aquest deu anys. 
Us deixo el link de l'entrevista:

LECTURA EFICAÇ

En aquest link de Lectura eficaç podem trobar una sèrie d'activitats relacionades amb la llengua catalana i les TIC, les quals estan dirigides principalment a nens i nenes de cicle mitjà. És una aplicació on els alumnes poden potenciar la seva capacitat lectora, escrita i memorística.

ASPECTES GENERALS:
- Nom: Lectura eficaç
- Autor/a: Josep Maria Esteve Gibert
- Distribuidors: CEIP Jacint Vedaguer
- Any de producció: 2003

diumenge, 3 de juny del 2012

Els Contes d'en Tom i la Laia

Des de la web Edu365 podem trobar un seguit de Contes d'en Tom i la Laia que ens expliquen varies històries. Des d'aquesta aplicació podem escoltar i llegir de manera interactiva un total de 8 contes. Dins de l'aplicació també podem accedir a varis jocs interactiu de JClic. 

Realitat Augmentada

La realitat augmentada (RA) és el terme per a definir una visió directa o indirecta d'un entorn físic en el món real, els elements del qual es combinen amb elements virtuals per a la creació d'una realitat mixta a temps real. Consisteix en un conjunt de dispositius que afegeixen informació virtual a la informació física ja existent. Aquesta és la principal diferència amb la realitat virtual ja que no substitueix la realitat física, sinó que agefeix un entorn fictici (per exemple, dades informàtiques) al món real. Amb l'ajuda de la tecnologia (per exemple, afegint la visió per ordinador i el reconeixement d'objectes) la informació del món real que envolta l’usuari es converteix en interactiva i manipulable. La informació digital sobre l’entorn i els objectes pot ser superposada al món real.

Us deixem un video que mostra un joc que ha preparat la Universitat Oberta de Catalunya


English Attack


Profesors i estudiants tenen a la seva disposció una nova plataforma on line per aprendre anglès a través de la pàgina English Attack!. Aquest mètode d'ensenyament aprofita les funcionalitats i els recursos que proporciona la web 2.0 que està format per un conjunt d'unitats en les que es realitzen exercicis basats en continguts amb format curt, com per exemple, videos musicals, sèries de televisió, etc. Per retenir el vocabulari après, és possible accedir a diferents jocs d'aprenentatge.

dijous, 31 de maig del 2012

El llibre electrònic en català!

Ja han arribat al mercat els nous llibres electrònics en català. A partir d'un nou projecte impulsat per editors independents per fomentar la lecctura. Es tracta d'una aplicació que s'ha de descarregar com a  mobipocket, un format que permet llegir-los en els lectors electrònics i que es pot obtenir per mòbil també. Aquest sistema de lectura, a diferència d'una pantalla d'ordinador, no cansa a la vista i en canvi, permet emmagatzemar desenes de títols i una gran quantitat de llibres.
Aquí teniu el video d'aquest nou projecte de lectura: 



Creiem que es tracta d'una eina molt útil tant per nens com adults. No es tracta només d'una aplicació per adults, sinó que també podem llibres i editorials de caire més infantil i que fomentin l'aprenentatge i aportin coneixements i valors. Per tant, alhora que treballem la lectura, estem fomentat l'ús de les TIC i sense adonar-nos les estem integrant en la nostra vida quotidiana, cosa que resulta molt positiu, perquè ens poden aportar molts recursos.

divendres, 25 de maig del 2012

Article: CTecno publica la quarta edició del Baròmetre del sector TIC a Catalunya

S'ha publicat un estudi sobre la competitivitat de les TIC en diferents sectors per arribar a ser més competitius.
Segons l'estudi, les tendències tecnològiques es basaran en:
-La tecnologia mòbil.
-Ciutats intel·ligents o Smart Cities.
-El software social per afavorir el coneixement i la col·laboració.

Per llegir més sobre l'article, click AQUÍ


dimecres, 23 de maig del 2012

Audacity: Possible Eina per treballar el llenguatge oral

L'Audacity és un programa multiplataforma de gravació i edició d'àudio fàcil d'utilitzar. Es troba en diversos idiomes incloent el català. Creiem que és un programa també útil pels nens, més aviat destina a cicle superior.




Aquest programa va ser creat per un estudiant universitari. És un programa que s'ha fet molt popular al llarg del 2010 i és molt descarregat per tothom. És un dels programes més coneguts d'enregistrament de la veu.


Com el podriem utilitzar a les aules? 

Els nens per treballar la llengua oral a través d'aquest programa podrien seleccionar l'opció de micròfon en el "selector de font". A continuació els nens podrien enregistrar la seva veu amb l'opció de "gravació"
Els nens poden anar remenant el programa. A partir d'aixó poden aprendre a enregistrar-se la veu i modificar-la per després exportar-la en format "mp3".
Una possible activitat proposada seria la de enregistrar-se la veu fent una breu presentació d'ells mateixos: qui sóm, que els agrada, que detestenm etc. Encara que s'equivoquin no importa, poden seguir endevant, així podran ser conscients dels seus errors per tornar a gravar-se. 
Si no estan acostumats a parlar davant un micròfon és normal que es trobin amb problemes inesperats i que tinguin pors d'equivocar-se. Les estratègies que ells utilitzin per gravar la seva veu els permetrà tenir recursos per guanyar qualitat en l'expressió oral. També se'ls pot ensenyar a editar les locucions i a veure com poden jugar amb la seva pròpia veu.


ASPECTES GENERALS:

- Nom: Audacity
- Sistema operatiu: Multiplataforma
- Autor/a: Dominic Mazzoni
- Distribuidors: Equip Audacity
- Any de producció:  2010








Per un anàlisi més acurat, click AQUÍ. 

FONDO LECTOR

Fondo lector és un programa de desenvolupament de la lectura dirigida a alumnes que es troben el procés d'aprenentatge lector i sobretot per aquells que tenen problemes de comprensió lectora. 
No requereix que sigui descarregat però per aquell qui ho vulgui ho pot fer.





El programa consta de 3 nivells: fàcil, intermig i avançat. 
Els exercicis a nivell fàcil i intermig són de 6 tipus en total i estan orientats a alumnes que tot just comencen a llegir o aquells que presenten dificultats de comprensió lectora:

-Ordenar paraules d'una frase.
-Ordenar seqüències d'una frase.
-Respondre preguntes d'una lectura.
-Relacionar una paraula amb el seu sinònim.
-Relacionar una paraula amb el seu antònim.
-Trobar una paraula que no guardi relació amb les altres.

El nivell avançat va destinat a nens que ja tenen adquirit el nivell bàsic de comprensió i que busquen el perfeccionament de la comprensió lectora. Utilitzat per qualsevol alumne amb cert desenvolupament adquirit de la lectura comprensiva:

-Paraules polisèmiques.
-Assenyalar el significat d'una frase feta.
-Assenyalar la idea principal d'un text.
-Frases amb diferents sentits de les paraules polisèmiques.
-Senyalar el significat d'una dita.


Fitxa tècnica

- Nom: Fondo Lector
- Autor/a: Centre de professorat Priego-Montilla
- Distribuidors: Junta d'Andalusia
- Any de producció:  2004-2005


Per veure un anàlisi més acurat, click AQUÍ 

Xim i Xesca

En Xim i Xesca és un programa d'animació a la lectura que mesura la comprensió lectora de nens entre 6 i 12 anys.

Aquest portal fa 5 anys que es porta a la pràctica. 
El nen escollirà un llibre que tingui per casa o que li agradi de l'escola i en Xim i la Xesca li respondran les preguntes del llibre a través d'un qüestionari per a veure si ha entés el que ha llegit. Si aconsegueix respondre bé, haurà guanyat punts. 



El fet de guanyar punts per al nen representa un estímul i una motivació alhora que per al mestre representa una eina per observar quines dificultats té el nen de comprensió per convertir-los en lectors alhora que milloren la comprensió lectora. Aquests punts es van acumulant al llarg de l'educació primària i així el nen podrà anar-se superant a si mateix. 

Actualment a Xim i Xesca hi han 1200 qüestionaris de comprensió lectora de diferents llibres recomanats de moltes editorials i autors diferents del món. El qüestionari es pot respondre desde casa , a la biblioteca, tot sol... Fet que farà reflexionar al nen sobre el que ha llegit i motivarà als nens a posar atenció en el que llegeixen.





Fitxa tècnica:

- Nom: Xim i Xesca
- Autor/a: -
- Distribuidors: EM Projectes didàctics
- Any de producció:  2007


Speechviewer III


I si parlem de trastorns de llenguatge? Un dels trastorns principals és l'auditiu o el visual a l'hora de comunicar. Per això mateix trobem programa com aquests, per millorar l'evolució de les persones amb dificultats de comunicació. Speechviewer III  es tracta d'un programa informàtic desenvolupat per IBM que integra la gestió clínica (subministra informació sobre el rendiment del pacient) alhora que millora la parla i l'audició.





Com ho fa ? 
Els paràmetres de parla els representen amb diversos objectes i efectes visuals que resulten atractius pel nen i reprsentatius pel paràmetre de rehabilitar.
El programa compren 13 mòduls i és apte per persones amb discapacitats auditives perquè visualitzen els paràmetres del so articulat i proporcionen una retroalimentació de la parla.

Click AQUÍ si vols descarregar el programa Speechviewer III



- Nom: Speechviewer III
- Sistema operatiu: Multiplataforma
- Autor/a:-
- Distribuidors: -
- Any de producció:  2010

dimarts, 15 de maig del 2012

Faules de la llengua catalana

Us presentem aquesta aplicació molt interessant per cicle mitjà i superior que tracta d'un recull de faules en llengua catalana. En aquesta pàgina trobem l'explicació de que és una faula i varis enllaços sobre varies faules.
Aquesta aplicació s'anomena El Pou de la Goja, us recurs més per treballar els contes populars i la llengua catalana.

diumenge, 6 de maig del 2012

Les tres bessones

Les Tres Bessones

I qui no coneix a aquestes tres germanes? Segur que les heu pogut veure en algún moment al Club Super 3.
En aquest cas tenim un portal web que ens ofereix diferents activitats i jocs per conèixer a fons el món de les tres bessones. La web conta amb diversos apartats on podreu disfrutar d'activitats i jocs interactius juntament amb les tres bessones. La web principalment conté apartats com "el pati" on podreu jugar , dur a terme passatemps o on podràs tenir fons de pantalla per decorar l'escriptori. També hi ha una altre pestanya com els orígens, on se'ns explica la història de les tres bessones.

A la botiga podrem comprar productes de les tres bessones i també tenim un servei que ens permet encarregar el servei de la revista de les tres bessones on junts, podreu descobrir món. 

Per últim, la pàgina conté altres enllaços d'interés que ens portaran a altres webs relacionades amb el món de les Tres bessones i Cromosoma.



                                            Font imatge: softcatalà.org



Sid the Science Kid

El nostre bloc principalment està dedicat a la llengua catalana... però i si volem aprendre amb altres llengües? Podrem trobar altres portals interessants?

"Sid the Science Kid" és un portal web en anglés on podeu aprendre la llengua anglesa, podeu aprendre sobre la ciència i la tecnologia. Cada setmana s'actualitza un tema nou i la web ofereix nous jocs que van renovant. Al llarg de la pàgina ens van acompanyant diversos personatges. En Sid, el nen científic, és el protagonista  i ens dona les explicaicons pertinents en cada apartat. D'altre banda, els altres personatges també ens mostren les seves activitats i ens donen les explicacions en anglés perquè les puguem dur a terme. 
La pàgina també inclou videos, que només es poden veure als Estats Units d'Amèrica. Trobem un apartat on es poden crear dibuixos que podreu imprimir després i retocar com vulgueu.

Per últim parlar també d'un apartat que inclou activitats perquè els vostres pares us ajudin a casa vostre i els vostres mestres us puguin ensenyar activitats a classe

AQUESTS SÓN ELS PERSONATGES! 


D'altre banda, "Sid the Science Kid" inclou una sèrie de l'estil els teletubbies o barri sèsam que permet que els nens puguin aprendre en anglés a partir d'un episodi oferit per aquests personatges. Està molt bé que després ells tinguin l'aplicació a l'ordinador perquè no només juguin a partir de la televisió, sinó que d'una manera directe puguin interactuar amb ells.

Aquí us deixem un vídeo on es treballa la mesurabilitat.




dissabte, 28 d’abril del 2012

Merlí, la revista digital


Cada vegada la tecnologia 2.0 està avançant més ràpid. Avui ens endinsem dins les revistes digitals, com el seu nom indica, són revistes que podem llegir, comentar i participar via internet.  És una bona eina per substituir les revistes de paper, ja que poden ser llegides des de qualsevol aparell digital com una tableta, un smartphone, un netbook, etc.

De revistes digitals n’hi ha moltes i de molts tipus, nosaltres ens volem centrar en una de molt interessant anomenada Merlí, un catàleg de recursos eductius digitals de cada àrea curricular desenvolupat pel Departament d’Ensenyament amb l’objectiu de proporcionar a la comunitat educativa un entorn de catalogació, indexació i cerca de materials educatius.

Dins l’apartat de llengües trobem un zona interactiva de recursos en línia, juntament amb aplicacions, imatges i vídeos molt interessants.

Us deixem el link de la revista per descobrir aquesta eina per una educació de qualitat.

A reveure!

dimarts, 28 de febrer del 2012

BENVINGUTS I BENVINGUDES


Benvinguts! Som l'Albert Alfageme, l'Helena Gòmez i en Carlos Garcia, tres estudiants de 2n de magisteri de la Universitat de Girona i us volem presentar el nostre blog dedicat al món de la llengua catalana. Junts intentarem aprendre la llengua d'una manera interactiva on a part d'articles, podrem visualitzar vídeos, entrevistes, jocs i altres sorpreses més. Ens voleu acompanyar? Som-hi!


Aquí us deixem una cançó que us animarà i ens fa començar aquest blog amb més ganes.

LLENÇA'T- LAX'N'BUSTO